Wat betekenen de geluiden in de lucht?

geluiden lucht

Sinds enkele jaren worden er op diverse plaatsen in de wereld vreemde en zelfs angstaanjagende geluiden waargenomen in de lucht. Is het een teken van de eindtijd? Zijn het engelen die op bazuinen blazen? Of zijn het misschien onheilspellende geluiden uit de putten van de onderwereld, die een vreselijke catastrofe over de mensheid aankondigen?

Sinds de geluiden ook in Nederland waargenomen werden, met name in het westen van het land, staat het Nederlandse internet bol met berichten over dit bizarre fenomeen. Er worden uiteenlopende oorzaken gesuggereerd, maar als je alle informatie op een rijtje zet, lijkt het erop dat niemand echt weet wat er aan de hand is.

De vraag die christenen zich stellen is of dit bovennatuurlijk is en of het een betekenis heeft, bijvoorbeeld met betrekking tot wat men ‘de eindtijd’ noemt of de wederkomst van Jezus Christus.

In dit artikel zal ik een aantal verhelderende feiten op een rijtje zetten, die licht werpen op deze duistere zaak.

geluiden filmIn 2011 verscheen de film Red State, waarin een scene voorkomt van christenen die uit hun dak gaan, bij het horen van luide bazuingeschal, denkend dat het de opname van de Gemeente aankondigt. In de film werd dat ‘hemelse bazuingeschal’ echter geproduceerd door grapjassen, die gebruik maakten van grote luidsprekers, om christenen voor de gek te houden.

Vlak na het verschijnen van deze film dook op het internet ineens de ene na de andere video op, die beweerde opnames te bevatten van onverklaarbare, bazuin-achtige geluiden in de lucht. Een van deze zogenaamde opnames was afkomstig uit Kiev. De geluiden kunnen in onderstaande video gehoord worden.

In navolging van de Kiev video kwamen er meer en meer soortgelijke video’s, die de indruk wekten dat deze geluiden overal ter wereld waargenomen worden. Bij nader onderzoek blijkt echter dat de meeste van deze video’s niets minder zijn dan regelrechte vervalsingen. Slimmeriken hebben het geluid van de Kiev video eenvoudigweg gekopieerd naar hun eigen filmpjes. Deze filmpjes zijn vervolgens door vele miljoenen mensen keken, die er allerlei onrustwekkende conclusies uit trokken.

Zelfs een recente video uit 2015, die beweert een opname te zijn van bizarre geluiden boven de staat Texas, is niets meer dan een zoveelste kopie van de geluiden uit de Kiev video.

Het is duidelijk dat heel wat mensen geïnspireerd werden door de grap uit de film Red State en op hun beurt christenen wereldwijd voor de gek willen houden, met zogenaamde eindtijd-verschijnselen.

Authentieke geluiden

Naast het grote aantal vervalste opnames, zijn er echter ook waarheidsgetrouwe opnames van onrustwekkende geluiden in de lucht. Deze blijken echter stuk voor stuk een natuurlijke oorsprong te hebben. Bijvoorbeeld een grote bulldozer die een groot betonnen oppervlak aan het afschrapen is, wat resulteert in apocalyptisch klinkende geluiden, die galmend doorheen het dal weerklinken.

Een andere opname van onheilspellende geluiden blijkt niets meer te zijn dan het geluid van een zware goederentrein die met geblokkeerde remmen over de stalen rails wordt getrokken. Het oorverdovende geluid van duizenden kilo’s ijzer die zeer langzaam over ijzeren rails worden voortgetrokken, wordt op een spectaculaire wijze verspreid over de wijde omgeving. Mensen die hiervan opnames maakten meenden dat de wereld verging. Een treinwerker zegt echter doodnuchter: ‘Dit soort geluiden horen wij regelmatig.’

Intussen worden ook deze filmpjes door miljoenen mensen gehoord en velen trekken de wildste conclusies, gaande van ‘een invasie van buitenaardse wezens’ of ‘Jezus komt terug’.

De vraag die velen hebben is: als het natuurlijke geluiden zijn, hoe komt het dan dat ze over zulke grote afstanden gehoord worden? Het antwoord is eenvoudig: bij alle opnames gaat het om zeer lage geluidsfrequenties en het is bekend dat lage tonen over zeer grote afstanden gehoord kunnen worden. Het gezang van walvissen bijvoorbeeld kan tientallen kilometers ver waargenomen worden, onder water. De zware bas-tonen van een muziekconcert kunnen ook vele kilometers ver gehoord worden. Lage geluidsfrequenties kunnen zeer grote afstanden afleggen en worden dan sterk vervormd waargenomen.

Natuurlijk verschijnsel

Hoe zit het met de geluiden in Nederland? Volgens geofysicus Lennart de Groot van de Universiteit Utrecht, is het een natuurlijk verschijnsel: „Het gebeurt met name ’s nachts, dan koelt het aardoppervlak namelijk af. De temperatuurverdeling verandert dan. Geluid wordt op deze manier teruggebogen naar het aardoppervlak en daardoor hoor je het over grotere afstanden dan overdag.”

Het is moeilijk om de oorzaak van bepaalde fenomenen onmiddellijk vast te stellen, maar het is duidelijk dat het geen bovennatuurlijke fenomenen zijn en we er dus geen enkele spirituele betekenis aan hoeven te hechten.

Het is triest dat veel christenen zich zo snel het hoofd op hol laten jagen, zonder eerst nuchter onderzoek te doen naar wat er gaande is. Met dit artikel hoop ik een aanmoediging te geven voor gelovigen om eerst en vooral hun gezond verstand te gebruiken, voor ze op het dak van hun huis gaan roepen dat de wereld vergaat.

Meer informatie

In onderstaande video vind je meer informatie over de valse en echte geluidsopnames.

Over de auteur David Sorensen

David Sorensen zet zich met hart en ziel in om iedereen te laten zien hoe geweldig het is om God echt te kennen. Zijn grootste verlangen is dat mensen leren hoe ze God zelf kunnen ervaren als hun allerbeste Vriend en liefhebbende Vader.

Volg mij op:

Pin It on Pinterest

Share This